Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A lisztérzékeny betegek diétája – 1 hetes mintaétrend
  2023-01-09 23:20:12, hétfő
 
  A lisztérzékenység, vagyis a cöliákia nem gyógyítható autoimmun betegség. A tünetek azonban megfelelő diétával kordában tarthatók.

A lisztérzékenység, vagy más néven cöliákia egy meg nem szüntethető autoimmun betegség. Ha a betegség diagnosztizálásra került, akkor a legtöbb, amit tehetünk, hogy olyan speciális diétát tartunk, amely során teljesen kiiktatjuk étrendünkből a glutént tartalmazó ételeket. Ha valaki ugyanis lisztérzékenységben szenved és továbbra is glutént fogyaszt, akkor megnöveli annak a kockázatát, hogy a szervezetében kialakuló autoimmun reakció károsítja a vékonybél nyálkahártyáját. Ennek eredményeképpen pedig a vékonybél nem tudja megfelelő felszívni a tápanyagokat az élelmiszerekből. A gluténmentesség megakadályozza ezt az autoimmun folyamatot, így a vékonybél képes regenerálódni.

A lisztérzékenység jellemző tünete a hasmenés, a hasfájás, emésztési zavarok, fáradtság, fejfájás és az indokolatlan fogyás. Szakemberek bebizonyították, hogy a gluténmentes étrend legalább egy éven át tartó követése, a cöliákiában szenvedők több mint 90% -ánál jelentősen javítja az életminőséget. A bélrendszeri tünetek, mint például a hasmenés, a megfigyelések alapján már egy-két napon belül elmúlnak, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy átlagosan egy hónapba telik, mire a bélmozgások, a puffadás és hasi fájdalom enyhül.

Gluténmentes diéta előnyei
Javítja a tápanyagok felszívódását

A lisztérzékenységben szenvedőknél gyakori a tápanyaghiány, mivel a vékonybél nyálkahártyája sérült, így az elfogyasztott élelmiszerekben lévő tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni. A leggyakrabban vas, kalcium, magnézium, cink, B12-vitamin, niacin, riboflavin és folsav, valamint A-, D-, E- és K-vitamin hiánya a jellemző.

Felnőttek esetében a cöliákia legismertebb jele a megmagyarázhatatlan vashiányos vérszegénység.

Sajnos ilyen esetben nem mindig megoldás, hogy étrend-kiegészítőket fogyasztunk, mert a sérült vékonybél miatt azok sem tudnak megfelelően felszívódni. Ezért első lépésben a kiváltó okot kell megszüntetni, azaz kerülni kell a glutént, hogy a vékonybél regenerálódhasson, és a tápanyagok felszívódhassanak. Kimutatták, hogy a gluténmentes étrend követése hat-tizenkét hónapon belül, akár kiegészítés nélkül is, elegendő mértékben javítja a belek állapotát, így csökkenti a vashiányos vérszegénységet.

Javítja a termékenységet
Sajnos a cöliákiában szenvedő nők esetében magasabb a meddőség, és nagyobb a vetélés kockázata. Szakemberek úgy gondolják, hogy a glutén által kiváltott autoimmun válasz lehet a felelős ezért. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szigorú, gluténmentes étrend betartása javíthatja a termékenységet, és csökkentheti a vetélések kockázatát.

Csökkentheti a rák kockázatát
Szakemberek szerint a lisztérzékenységben szenvedők körében háromszor nagyobb a non-hodkin-limfóma nevű rákbetegség kockázata, amely a nyirokrendszert támadja meg. Bár a kutatók további vizsgálatokat tartanak fontosnak, azonban számos tanulmány kimutatta, hogy a cöliákia korai diagnosztizálása, és a gluténmentes étrend követése csökkentheti ezt a kockázatot.

Csökkentheti a csontritkulás kockázatát
A kezeletlen lisztérzékeny betegek nagyjából 75%-ának alacsonyabb a csontsűrűsége, ezért náluk jelentős a csontritkulás kialakulásának kockázata. Ennek oka lehet a rossz kalcium- és D-vitamin-felszívódás, valamint a fokozott gyulladás, amely megzavarja a csontépítési folyamatot. A kutatások azt mutatják, hogy a cöliákia korai diagnosztizálása, és a gluténmentes diéta megkezdése segíthet csökkenteni a csontritkulás kialakulásának kockázatát, valamint megállítani a csontritkulás folyamatát.

Lisztérzékeny betegek számára ajánlott ételek
Állati fehérjék: marhahús, csirke, tejtermékek, tojás, vadhús, bárány, sertéshús, tenger gyümölcsei és pulyka

Zsírok és olajok: avokádó, kókuszolaj, olajbogyó, szilárd zsírok és vaj

Gyümölcsök és zöldségek: frissen, fagyasztva, szárítva vagy konzervként

Gluténmentes gabonafélék és álgabonák: amarant, hajdina, kukorica, köles, quinoa, rizs, cirok, teff és vadrizs

Gyógynövények és fűszerek: minden friss és szárított gyógynövény és fűszernövény gluténmentes, és bőségesen fogyasztható

Hüvelyesek: bab, lencse, borsó és szója

Dió és másféle magvak: bármilyen típus, beleértve a mandulát, kesudiót, chia magot, lent, pekándiót, tökmagot, fenyőmagot és diót

Ma már nagyon sok gluténmentes termék kapható a boltokban. Vásárolhatunk gluténmentes kenyeret, gabonapelyheket, lisztet, kekszet, tésztát és más pékárukat is.

Lisztérzékeny betegek számára kerülendő ételek:

A lisztérzékeny diéta során kerüljük az olyan összetevők fogyasztását, mint: a búza, a tönkölybúza, a durum, az alakor vagy más néven egyszemű búza, a tönkebúza vagy más néven kétszemű búza, a graham, a farro, valamint az ezekből készült lisztek. Érdemes elkerülni továbbá a búzadara, a búza bogyó, a búzacsíra, a búzakorpa, az árpa, a rozs és a trikitálé fogyasztását is.

Ennek megfelelően a kerülendő ételek listájára felkerül minden, amihez a fenti alapanyagok felhasználásra kerülnek. Például az alábbiak:

Pékáruk: bagel, keksz, kenyér, kukoricakenyér, palacsinta, croissant, fánk, lapos kenyér, liszttorta, francia pirítós, muffin, naan kenyér, palacsinta, pita kenyér, burgonyakenyér és gofri.

Desszertek: brownie és egyéb sütemények, péksütemények és néhány cukorka.

Tészta: kínai sült tészta, kuszkusz, gombóc, tojásos tészta, gnocchi, ramen tészta, ravioli, soba tészta, udon tészta és búzatészta.

Snack: sütemények, graham kekszek és perecek.

Néhány ital: sör és más malátás italok.

Egyéb ételek, mint például: zsemlemorzsa, kruton, búzaliszt, árpaliszt, rozsliszt, maláta aroma/kivonat, panko morzsa, liszttel sűrített mártások, szójaszósz, liszttel készült töltelék, és bármi, ami liszttel van bevonva, például csirkehús vagy tempura, ami egyfajta palacsintatészta.

Mindezeken felül a lisztérzékenyeknek nagyon elővigyázatosnak kell lenniük, mert sajnos olyan helyen is találkozhatnak gluténnel, ahol nem is számítanak rá. Például sok étteremben ugyanazokat az edényeket használják a gluténmentes ételek elkészítéséhez, mint a glutént tartalmazó ételekhez, ezért az összetevők átkerülhetnek a gluténra érzékenyek ételeire is (pl. sült krumpli esetében). Ezen felül vannak rejtett glutént tartalmazó ételek is, mint például a barna riszszirup, ahol gyakran árpamalátát használnak a készítéshez, a fagylaltok és joghurtok, a húspótlók, a fűszerek vagy a félkész, előre csomagolt ételek.

Egy hetes mintaétrend lisztérzékenyek számára

Hétfő
Reggeli: avokádókrémes gluténmentes pirítós
Ebéd: parmezános halpogácsa friss salátával
Vacsora: vöröslencsés falafel grillezett cukkinivel

Kedd
Reggeli: natúr görög joghurt szeletelt gyümölccsel, dióval és mézzel
Ebéd: kéksajtos spenótsaláta grillezett csirkemellel
Vacsora: csirke taco pirított paprikával és hagymával, kukoricatortilla, friss bab és salsa

Szerda
Reggeli: kemény tojás friss gyümölccsel és mandulával
Ebéd: lazacos-diós gluténmentes penne
Vacsora: Sült csirke lencse tésztával, marinara mártással és sült zöldségekkel

Csütörtök
Reggeli: gyümölcsturmix natúr görög joghurttal
Ebéd: csőben sült karfiol
Vacsora: gluténmentes tócsni

Péntek
Reggeli: gluténmentes rizskása friss gyümölcsdarabokkal
Ebéd: spenót saláta quinoával, csicseriborsóval, zöldségekkel és olívaolaj öntettel
Vacsora: gluténmentes császármorzsa

Szombat
Reggeli: sárgarépás-füstöltsajtos szendvicskrém gluténmentes pirítóssal
Ebéd: gluténmentes pizza
Vacsora: sült lazac párolt zöldségekkel és barna rizzsel

Vasárnap
Reggeli: Omlett gombával, paprikával és hagymával, valamint egy kis darab gyümölccsel
Ebéd: vegetáriánus chili, cheddar sajttal, zöldhagymával és avokádóval
Vacsora: sült marhahús burgonyával, sárgarépával és hagymával
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Címkék: lisztérzékenység, csicseriborsóval, diagnosztizálása, kukoricatortilla, elővigyázatosnak, palacsintatészta, vérszegénységet, bebizonyították, gluténmentesség, nyirokrendszert, élelmiszerekből, lisztérzékenyek, élelmiszerekben, nyálkahártyáját, gabonapelyheket, eredményeképpen, kukoricakenyér, kialakulásának, gyümölcsturmix, találkozhatnak, megakadályozza, felhasználásra, elkészítéséhez, burgonyakenyér, termékenységet, nyálkahártyája, tápanyaghiány, tapasztalatok, átkerülhetnek, felszívódását, avokádókrémes, császármorzsa, szervezetében, csontritkulás, elfogyasztott, kiegészítőket, tünetek azonban, betegség diagnosztizálásra, glutént tartalmazó, szervezetében kialakuló, vékonybél nyálkahártyáját, gluténmentesség megakadályozza, autoimmun folyamatot, vékonybél képes, lisztérzékenység jellemző, indokolatlan fogyás, gluténmentes étrend, cöliákiában szenvedők, bélrendszeri tünetek, megfigyelések alapján, hónapba telik, tápanyagok felszívódását,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Viharban csak az a fa marad ál...  Muratáj  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Április 22. a Föld napja,  próbáljuk ki az őszinteséget  Föld napja április 22  próbáljuk ki az őszinteséget  Minden gyerek jó.  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  Volt egy...  képre írva  Egyszerűen  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  A fák lelke  György napra  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Ma  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjt  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Bizonyos kulturális szint nélk...  Szép estét kedves látogatóimna...  György napra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különös!  Föld napja április 22  William Shakespeare idézet  Paul David Tripp Április 26  Bizonyos kulturális szint nélk...  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Különös!  Szép estét  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Ahogy emelkedik a rezgés...  Szép estét kedves látogatóimna...  Messziről jött ember  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Pillangó  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Búzaszentelés 
Bejegyzés Címkék
tünetek azonban, betegség diagnosztizálásra, glutént tartalmazó, szervezetében kialakuló, vékonybél nyálkahártyáját, gluténmentesség megakadályozza, autoimmun folyamatot, vékonybél képes, lisztérzékenység jellemző, indokolatlan fogyás, gluténmentes étrend, cöliákiában szenvedők, bélrendszeri tünetek, megfigyelések alapján, hónapba telik, tápanyagok felszívódását, vékonybél nyálkahártyája, elfogyasztott élelmiszerekben, cöliákia legismertebb, sérült vékonybél, kiváltó okot, vékonybél regenerálódhasson, tápanyagok felszívódhassanak, belek állapotát, vashiányos vérszegénységet, cöliákiában szenvedő, vetélés kockázata, glutén által, felelős ezért, vetélések kockázatát, nyirokrendszert támadja, kutatók további, cöliákia korai, csontritkulás kockázatát, kezeletlen lisztérzékeny, csontritkulás kialakulásának, rossz kalcium-, fokozott gyulladás, csontépítési folyamatot, gluténmentes diéta, csontritkulás folyamatát, lisztérzékeny diéta, olyan összetevők, alakor vagy, tönkebúza vagy, ezekből készült, búza bogyó, trikitálé fogyasztását, kerülendő ételek, fenti alapanyagok, edényeket használják, gluténmentes ételek, összetevők átkerülhetnek, gluténra érzékenyek, barna riszszirup, fűszerek vagy, hetes mintaétrend, lisztérzékenység, csicseriborsóval, diagnosztizálása, kukoricatortilla, elővigyázatosnak, palacsintatészta, vérszegénységet, bebizonyították, gluténmentesség, nyirokrendszert, élelmiszerekből, lisztérzékenyek, élelmiszerekben, nyálkahártyáját, gabonapelyheket, eredményeképpen, kukoricakenyér, kialakulásának, gyümölcsturmix, találkozhatnak, megakadályozza, felhasználásra, elkészítéséhez, burgonyakenyér, termékenységet, nyálkahártyája, tápanyaghiány, tapasztalatok, átkerülhetnek, felszívódását, avokádókrémes, császármorzsa, szervezetében, csontritkulás, elfogyasztott, kiegészítőket, péksütemények, csontsűrűsége, vérszegénység, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6171
  • e Hét: 31062
  • e Hónap: 62548
  • e Év: 267249
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.