2023-01-09 23:20:12, hétfő
|
|
|
A lisztérzékenység, vagyis a cöliákia nem gyógyítható autoimmun betegség. A tünetek azonban megfelelő diétával kordában tarthatók.
A lisztérzékenység, vagy más néven cöliákia egy meg nem szüntethető autoimmun betegség. Ha a betegség diagnosztizálásra került, akkor a legtöbb, amit tehetünk, hogy olyan speciális diétát tartunk, amely során teljesen kiiktatjuk étrendünkből a glutént tartalmazó ételeket. Ha valaki ugyanis lisztérzékenységben szenved és továbbra is glutént fogyaszt, akkor megnöveli annak a kockázatát, hogy a szervezetében kialakuló autoimmun reakció károsítja a vékonybél nyálkahártyáját. Ennek eredményeképpen pedig a vékonybél nem tudja megfelelő felszívni a tápanyagokat az élelmiszerekből. A gluténmentesség megakadályozza ezt az autoimmun folyamatot, így a vékonybél képes regenerálódni.
A lisztérzékenység jellemző tünete a hasmenés, a hasfájás, emésztési zavarok, fáradtság, fejfájás és az indokolatlan fogyás. Szakemberek bebizonyították, hogy a gluténmentes étrend legalább egy éven át tartó követése, a cöliákiában szenvedők több mint 90% -ánál jelentősen javítja az életminőséget. A bélrendszeri tünetek, mint például a hasmenés, a megfigyelések alapján már egy-két napon belül elmúlnak, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy átlagosan egy hónapba telik, mire a bélmozgások, a puffadás és hasi fájdalom enyhül.
Gluténmentes diéta előnyei
Javítja a tápanyagok felszívódását
A lisztérzékenységben szenvedőknél gyakori a tápanyaghiány, mivel a vékonybél nyálkahártyája sérült, így az elfogyasztott élelmiszerekben lévő tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni. A leggyakrabban vas, kalcium, magnézium, cink, B12-vitamin, niacin, riboflavin és folsav, valamint A-, D-, E- és K-vitamin hiánya a jellemző.
Felnőttek esetében a cöliákia legismertebb jele a megmagyarázhatatlan vashiányos vérszegénység.
Sajnos ilyen esetben nem mindig megoldás, hogy étrend-kiegészítőket fogyasztunk, mert a sérült vékonybél miatt azok sem tudnak megfelelően felszívódni. Ezért első lépésben a kiváltó okot kell megszüntetni, azaz kerülni kell a glutént, hogy a vékonybél regenerálódhasson, és a tápanyagok felszívódhassanak. Kimutatták, hogy a gluténmentes étrend követése hat-tizenkét hónapon belül, akár kiegészítés nélkül is, elegendő mértékben javítja a belek állapotát, így csökkenti a vashiányos vérszegénységet.
Javítja a termékenységet
Sajnos a cöliákiában szenvedő nők esetében magasabb a meddőség, és nagyobb a vetélés kockázata. Szakemberek úgy gondolják, hogy a glutén által kiváltott autoimmun válasz lehet a felelős ezért. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szigorú, gluténmentes étrend betartása javíthatja a termékenységet, és csökkentheti a vetélések kockázatát.
Csökkentheti a rák kockázatát
Szakemberek szerint a lisztérzékenységben szenvedők körében háromszor nagyobb a non-hodkin-limfóma nevű rákbetegség kockázata, amely a nyirokrendszert támadja meg. Bár a kutatók további vizsgálatokat tartanak fontosnak, azonban számos tanulmány kimutatta, hogy a cöliákia korai diagnosztizálása, és a gluténmentes étrend követése csökkentheti ezt a kockázatot.
Csökkentheti a csontritkulás kockázatát
A kezeletlen lisztérzékeny betegek nagyjából 75%-ának alacsonyabb a csontsűrűsége, ezért náluk jelentős a csontritkulás kialakulásának kockázata. Ennek oka lehet a rossz kalcium- és D-vitamin-felszívódás, valamint a fokozott gyulladás, amely megzavarja a csontépítési folyamatot. A kutatások azt mutatják, hogy a cöliákia korai diagnosztizálása, és a gluténmentes diéta megkezdése segíthet csökkenteni a csontritkulás kialakulásának kockázatát, valamint megállítani a csontritkulás folyamatát.
Lisztérzékeny betegek számára ajánlott ételek
Állati fehérjék: marhahús, csirke, tejtermékek, tojás, vadhús, bárány, sertéshús, tenger gyümölcsei és pulyka
Zsírok és olajok: avokádó, kókuszolaj, olajbogyó, szilárd zsírok és vaj
Gyümölcsök és zöldségek: frissen, fagyasztva, szárítva vagy konzervként
Gluténmentes gabonafélék és álgabonák: amarant, hajdina, kukorica, köles, quinoa, rizs, cirok, teff és vadrizs
Gyógynövények és fűszerek: minden friss és szárított gyógynövény és fűszernövény gluténmentes, és bőségesen fogyasztható
Hüvelyesek: bab, lencse, borsó és szója
Dió és másféle magvak: bármilyen típus, beleértve a mandulát, kesudiót, chia magot, lent, pekándiót, tökmagot, fenyőmagot és diót
Ma már nagyon sok gluténmentes termék kapható a boltokban. Vásárolhatunk gluténmentes kenyeret, gabonapelyheket, lisztet, kekszet, tésztát és más pékárukat is.
Lisztérzékeny betegek számára kerülendő ételek:
A lisztérzékeny diéta során kerüljük az olyan összetevők fogyasztását, mint: a búza, a tönkölybúza, a durum, az alakor vagy más néven egyszemű búza, a tönkebúza vagy más néven kétszemű búza, a graham, a farro, valamint az ezekből készült lisztek. Érdemes elkerülni továbbá a búzadara, a búza bogyó, a búzacsíra, a búzakorpa, az árpa, a rozs és a trikitálé fogyasztását is.
Ennek megfelelően a kerülendő ételek listájára felkerül minden, amihez a fenti alapanyagok felhasználásra kerülnek. Például az alábbiak:
Pékáruk: bagel, keksz, kenyér, kukoricakenyér, palacsinta, croissant, fánk, lapos kenyér, liszttorta, francia pirítós, muffin, naan kenyér, palacsinta, pita kenyér, burgonyakenyér és gofri.
Desszertek: brownie és egyéb sütemények, péksütemények és néhány cukorka.
Tészta: kínai sült tészta, kuszkusz, gombóc, tojásos tészta, gnocchi, ramen tészta, ravioli, soba tészta, udon tészta és búzatészta.
Snack: sütemények, graham kekszek és perecek.
Néhány ital: sör és más malátás italok.
Egyéb ételek, mint például: zsemlemorzsa, kruton, búzaliszt, árpaliszt, rozsliszt, maláta aroma/kivonat, panko morzsa, liszttel sűrített mártások, szójaszósz, liszttel készült töltelék, és bármi, ami liszttel van bevonva, például csirkehús vagy tempura, ami egyfajta palacsintatészta.
Mindezeken felül a lisztérzékenyeknek nagyon elővigyázatosnak kell lenniük, mert sajnos olyan helyen is találkozhatnak gluténnel, ahol nem is számítanak rá. Például sok étteremben ugyanazokat az edényeket használják a gluténmentes ételek elkészítéséhez, mint a glutént tartalmazó ételekhez, ezért az összetevők átkerülhetnek a gluténra érzékenyek ételeire is (pl. sült krumpli esetében). Ezen felül vannak rejtett glutént tartalmazó ételek is, mint például a barna riszszirup, ahol gyakran árpamalátát használnak a készítéshez, a fagylaltok és joghurtok, a húspótlók, a fűszerek vagy a félkész, előre csomagolt ételek.
Egy hetes mintaétrend lisztérzékenyek számára
Hétfő
Reggeli: avokádókrémes gluténmentes pirítós
Ebéd: parmezános halpogácsa friss salátával
Vacsora: vöröslencsés falafel grillezett cukkinivel
Kedd
Reggeli: natúr görög joghurt szeletelt gyümölccsel, dióval és mézzel
Ebéd: kéksajtos spenótsaláta grillezett csirkemellel
Vacsora: csirke taco pirított paprikával és hagymával, kukoricatortilla, friss bab és salsa
Szerda
Reggeli: kemény tojás friss gyümölccsel és mandulával
Ebéd: lazacos-diós gluténmentes penne
Vacsora: Sült csirke lencse tésztával, marinara mártással és sült zöldségekkel
Csütörtök
Reggeli: gyümölcsturmix natúr görög joghurttal
Ebéd: csőben sült karfiol
Vacsora: gluténmentes tócsni
Péntek
Reggeli: gluténmentes rizskása friss gyümölcsdarabokkal
Ebéd: spenót saláta quinoával, csicseriborsóval, zöldségekkel és olívaolaj öntettel
Vacsora: gluténmentes császármorzsa
Szombat
Reggeli: sárgarépás-füstöltsajtos szendvicskrém gluténmentes pirítóssal
Ebéd: gluténmentes pizza
Vacsora: sült lazac párolt zöldségekkel és barna rizzsel
Vasárnap
Reggeli: Omlett gombával, paprikával és hagymával, valamint egy kis darab gyümölccsel
Ebéd: vegetáriánus chili, cheddar sajttal, zöldhagymával és avokádóval
Vacsora: sült marhahús burgonyával, sárgarépával és hagymával
Forrás :Link |
|
|
0 komment
, kategória: Glutén(lisztérzékenység) |
|
Címkék: lisztérzékenység, csicseriborsóval, diagnosztizálása, kukoricatortilla, elővigyázatosnak, palacsintatészta, vérszegénységet, bebizonyították, gluténmentesség, nyirokrendszert, élelmiszerekből, lisztérzékenyek, élelmiszerekben, nyálkahártyáját, gabonapelyheket, eredményeképpen, kukoricakenyér, kialakulásának, gyümölcsturmix, találkozhatnak, megakadályozza, felhasználásra, elkészítéséhez, burgonyakenyér, termékenységet, nyálkahártyája, tápanyaghiány, tapasztalatok, átkerülhetnek, felszívódását, avokádókrémes, császármorzsa, szervezetében, csontritkulás, elfogyasztott, kiegészítőket, tünetek azonban, betegség diagnosztizálásra, glutént tartalmazó, szervezetében kialakuló, vékonybél nyálkahártyáját, gluténmentesség megakadályozza, autoimmun folyamatot, vékonybél képes, lisztérzékenység jellemző, indokolatlan fogyás, gluténmentes étrend, cöliákiában szenvedők, bélrendszeri tünetek, megfigyelések alapján, hónapba telik, tápanyagok felszívódását,
|
|